5 ting du ikke vidste om skimmelsvamp

Hvor farlig er en pink skimmelsvamp, æder skimmelsvamp hurtigt hele huset op og hvor syge gør svampen os egentlig? Læs skimmelekspertens 5 overraskende svar her.

De 5 overraskelser.

Carsten Johansen er ekspert i skimmelsvampe hos Teknologisk Institut og han afslører her 5 finurlige ting om skimmelsvampe du måske ikke vidste i forvejen.

Er den pink skimmelsvamp farligst?

“Farven på skimmelsvampen siger intet om, hvor farlig den er. Der findes utrolig mange arter og farven varierer alt efter hvilken svamp der er tale om – og hvad svampen vokser på. Der findes 12-14 bygningsrelaterede skimmelsvampe der alle kan give fysisk ubehag. 3 af dem kan producere svampetoksiner, altså gift, der giver et særdeles stort ubehag ved berøring og forværrer vores indeklimasituation.”

Hvor mange danske boliger har skimmelsvamp?

“Der er skimmelmateriale i alle huse, men der er langt fra skimmelvækst i alle huse. Det er vigtigt at skelne mellem de to ting, idet skimmelmateriale forekommer naturligt i luften og derfor også i vores indeklima – men skimmelvækst, altså lokalt voksende skimmelsvampe i din bolig, er en helt anden sag.”

“Hvis skimmelsvampen fx. er 30 gange 30 centimeter, så er det klart, at den er et større problem i et soveværelse på 6 kvadratmeter end i et loft højt oppe i en sportshal på flere tusinde kvadratmeter. Så skimmelsvampes effekt skal derfor altid ses i relation til hvor den forekommer.”

Bliver alle syge af skimmelsvamp i boligen?

“Mennesker reagerer forskelligt på skimmelsvampe – og nogen reagerer slet ikke. Virkeligheden er, at nogen af os kan bo i en bolig angrebet af skimmelsvamp i 80 år, mens andre kan mærke fysisk ubehag i det øjeblik, de træder ind i et rum eller et hus med skimmelsvamp.”

Skimmelsvamp kan fremkalde forskellige symptomer, fx. irriterede slimhinder, åndedrætsbesvær, kløe på huden, hovedpine og koncentrationsbesvær.

Kan skimmelsvamp sprede sig til hele huset?

Skimmelsvamps vækstbetingelser kræver en luftfugtighed på over 75 % i luft og på materialeoverflader. Og den spreder sig kun hvis den betingelse er opfyldt.

“Skimmelsvampens vækst foregår, hvor betingelserne er – fx. omkring en kuldebro, hvor der er kondens pga. temperaturforskellen mellem ude og inde samt varme fra stuens indeklima. Herfra kan sporer og andre partikler spredes til resten af din bolig.”

Nedbryder skimmelsvamp mit hus?

“Skimmelsvamp ødelægger eller nedbryder ikke dit hus, men de kan påvirke og ødelægge dit indeklima. En ting er støv i din bolig. Men fakta er, at der kun vokser skimmelsvampe i din bolig, når der er fugtmæssige problemer. Så sørg for at dit hus er tæt og tørt, for uden fugt – ingen skimmelvækst.”

 

Skimmelsvamp kan fremkalde forskellige symptomer, fx. irriterede slimhinder, åndedrætsbesvær, kløe på huden, hovedpine og koncentrationsbesvær.

Der er lukket for kommentarer.