Det er hårdt arbejde for vores rengøringsassistenter

Fire millioner mennesker er i øjeblikket beskæftiget i den europæiske rengøringsindustri – men de arbejder i hårde miljøer og risikoen for sygefravær og arbejdsrelaterede skader er høj. Fabrikanten af Tork washroom systemer SCA afslører resultatet af et observationsstudie af rengøringsassistenters arbejdsliv i Tyskland, Frankrig , Holland og Sverige.
Rengøring er en blomstrende industri i Europa. Antallet af rengøringsvirksomheder på kontinentet i dag, er fem gange højere end det var for 20 år siden, og medarbejdernes antal er steget med fem procent hvert år i de sidste ti år for at nå de ialt fire millioner ansatte.
Rengøringsmidler bidrager ikke kun til fysisk velvære i Europa , de tilføjer også en anslået årlig omsætning på 60 milliard euro i den globale økonomi.

Omkring 75 procent af en rengøringsvirksomheds samlede omkostninger er lønomkostningerne, hvilket betyder, at medarbejdernes trivsel er afgørende for branchen. Rengøring er en hård branche at arbejde i.
Rengøring i højder, brug af kemikalier, behovet for at betjene maskiner og nødvendigheden af at bære tunge eller akavet-formede pakker bidrager også til at gøre et renere miljø et farligt miljø at arbejde i. I virkeligheden anslås det at 100.000 europæiske rengøringsmedarbejdere bliver hjemme hver dag på grund af sygdom eller tilskadekomst.

 

Som producenter af washroom vaske- og sæbesystemer, kan vi hos SCA gøre meget for at ændre situationen i de tilfælde hvor brugen af kemikalier, drift af maskiner og rengøring i højder er berørt. Et andet stort problem er vægten af rengøringsprodukterne for assistenterne når de løfter tunge pakker rundt på hele deres arbejdsplads – især fordi forskning viser, at europæiske rengøringsassistenter håndterer mere end en million pakker hver uge.
Der er for nylig gennemført et observationsstudie af arbejdslivet for rengøringsassistenter. Dette indebar besøg på 20 virksomheder i fire sektorer – industri, gæstfrihed, sundhedspleje og den kommercielle sektor. Undersøgelsen blev gennemført på tværs af Tyskland, Frankrig, Holland og Sverige og bestod af to timers observation af hver assistent efterfulgt af en times interview med agenter. Vi har identificeret fem områder, hvor transporten af kasser med produkter repræsenterede et problem for rengøringsassistenten.
– Tidsmæssigt.
De fleste rengøringsmedarbejdere følte, at transporten af en kolli kun tog en mindre del af deres dag , men vores observationer viste det modsatte. Undersøgelsen viste, at en væsentlig del af et renere arbejde involverede transport af pakker med toiletpapir, papirhåndklæder og andre varer – undertiden over lange afstande, op og ned ad trapper og gennem flere døre.
De fleste faciliteter havde en første og anden opbevaringsplads, hvilket betød at rengøringsassistenterne måtte løfte og bære pakkerne flere gange. Mange rengøringsassistenter blev observeret i at have problemer med at transportere store belastninger uden at indtage akavede stillinger. Da de også fandt det vanskeligt at gennemføre med mere end én pakke ad gangen blev de også tvunget til at foretage flere ture fra ét depotrum til det næste. Dette blev både trættende for medarbejderne og ineffektivt for organisationen.
– Åbning.
Kasser med produkter var ofte lukket med tape hvilket betød, at personalet måtte bruge et værktøj – og ofte en kniv – for at åbne dem. Rengøringsmedarbejderne selv anser ikke dette for at være et problem, selv om det blev observeret. At lave perforeringer ville gøre det lettere for assistenten at åbne plastemballage.
– Lagring af varer.
I de fleste virksomheder var medarbejderne kun tilbudt begrænset plads i lagerrummene, hvorfor det var svært at fjerne produkterne fra emballagen. I mange tilfælde var der også utilstrækkelig plads mellem de vandrette hylder så kasserne ikke kunne stå der. Det betød, at rengøringsassistenterne havde tømt kasserne og opbevarede håndklæderuller og andre produkter enkeltvis på hylderne. Udover at inddrage mere manuelt arbejde for medarbejderne, betød dette også, at selve produkterne var ubeskyttede mod snavs og forurening.

– Sammenfoldning af kasser.

Når kasserne var tomme skulle rengøringsmedarbejdere lave dem flade for at spare lagerplads og transportere dem bekvemt. De fleste kasser var vanskelige at folde ud på en nem og bekvem måde .

– Bortskaffelse.
Plastikemballage blev observeret til at være afhændet enten i det normale affald eller som genbrugsplastik. Plastemballageaffald har en minimal volumen og var let at håndtere. Bortskaffelse af kasserne blev observeret til at være mere vanskelig, da de rengøringsmedarbejderne måtte bære de tomme kasser til genbrugsområdet. I de større virksomheder var de involverede afstande ofte meget lange.

 

Undersøgelsen fandt, at de flade , udfoldede kasser var vanskelige at fjerne på trods af at være tomme fordi det var vanskeligt at få styr på dem. De fleste rengøringsmedarbejdere var ikke i stand til at bære mere end to udfoldede kasser på samme tid og det betød, at de måtte gå frem og tilbage til genbrugsområdet flere gange.
Denne undersøgelse har bidraget til at oplyse os om rengøringsmedarbejdernes arbejdsvilkår og som en vigtig leverandør til industrien , har vi et ansvar for at gøre alt, hvad vi kan for at forbedre arbejdsmiljøet. Observationer fra studiet blev bragt tilbage til de industrielle designere hos Tork, der er kommet op med en mere praktisk emballageløsning – Tork Easy Handling emballage – som har til formål at forbedre ergonomi og effektivitet .

Rapport fra Tork washroom systemer SCA

 

Vi kan være rigtige stolte i BarutRen fordi vi formår skabe et anderledes rengøringsfirma hvor vores formål bygger på, at skabe super rene omgivelser uden at nedslide mennesker fysisk og mentalt og det har vi formået at gøre med et sygefravær under 1 procent. Samtidig med formår vi at skabe en kulturbevægelse, hvor alle arbejder for alle om et fælles formål.

Hvis alle i rengøringsbranchen – bla. distributører, producenter og rengøringsvirksomheder – gør hvad de kan for at gøre renere liv lettere, mener vi, at vi sammen kan forbedre situationen for rengøringsbranchen som helhed. Hvis vi arbejder på en industriel skala, kan vi sammen gøre en reel forskel for renere arbejdsliv.

 

 

De bedste hilsner

Ihsan Barut

Grundlægger af BarutRen