Rigtige mennesker er bedre end robotter

 

Domstolens korrespondent i Skandinavien, Petra Sjouwerman, rapporterer fra Danmark, hvor ældre beboere hellere vil se mennesker end robotter.
Ældre beboere i Danmark foretrækker virkelige og levende rengøringsfolk. En nylig undersøgelse har vist, at et flertal af ældre danskere har oplevet en betydelig reduktion i deres livskvalitet ved at have en robot støvsuger i stedet for en person der kommer for at støvsuge .
De sidste par år har størstedelen af de danske kommuner tvunget deres ældre beboere, der modtager ældrepleje , til at købe robotstøvsugere . En foranstaltning som kommunerne håbede at spare penge på.
Den første by i Danmark til at introducere den lille, runde robot støvsuger, Sweeps og støvsugere med et tryk på en knap var Billund. Byen er kendt for den berømte forlystelsespark Legoland og den store lufthavn. I 2011 vandt Billund en retssag der tillod byen for at stoppe leveringen af rengøringsassistenter og hævde at de ældre bare kunne købe en robot.
Denne domstolsafgørelse har ført til en følelsesladet offentlig debat i Danmark om den rolle som velfærdsstaten spiller og niveauet af ældreplejen. Ligesom mange andre lande i Vesteuropa står de danske politiske beslutningstagere overfor vanskelige spørgsmål om hvordan man kan finansiere omsorg for et stigende antal ældre.
Men snart efter retssagen introducerede flere kommuner den såkaldte Billund -model. I januar 2014 havde 66 procent af landets kommuner indført robotstøvsugere til de ældre .
Til trods for at reklamefilm har optrådt på Facebook med huskatte, der tilsyneladende elsker den bløde, summende robot og lader sig køre rundt på den, er foranstaltningen ingen succes . En undersøgelse i København viste, at meget få mennesker rent faktisk havde købt en robotstøvsuger. I stedet betaler de private virksomheder for at komme og gøre rent.
Desuden reagerede Social Welfare Board tidligere på året. Kommunerne skal selv udlevere robotterne til de ældre uden beregning.
Et stigende antal kommuner er nu ved at ændre deres politik. Tilsyneladende er teknologi ikke altid den bedste løsning. ” Vi troede, at det ville være lettere at indføre den nye teknologi i de ældres hjem end det var,” sagde rådsmedlem Flemming Brank i København ( konservative )til en dansk avis.

Ifølge Ældre Sagen kan velfærdsteknologi være et positivt skridt fremad, men det skal være en frivillig beslutning som kommunerne ikke skal kunne påtvinge de ældre. Fra nu af kan de ældre forsøge med en robot i tre måneder og derefter beslutte, om de vil fortsætte med den eller have en levende person der kommer i deres hjem.
Danskerne er det lykkeligste folk i verden ifølge FN’s globale rapport om Happiness, som offentliggøres hvert år. Forskere fra Dansk Lykke Institut i København tror, at folk er gladere, hvis de bruger deres penge til at skabe mere tid til familie og venner.
Disse forskere vil nu sætte denne teori på prøve. De ønsker at undersøge, om der er effekt på folks lykke når de har betalt rengøringshjælp.

Er vi virkelig de lykkeligste mennesker i verden eller er det fordi vi har et bedre velfærdsamfund i forhold til resten af verden?

 

Lad mig høre din mening. Hvad tror du det skyldes, at vi er de lykkeligste folk i verden ?