fbpx

Find vej i plastikjunglen!

5 tips til hvordan din virksomhed kan reducere plastikforbruget lige nu og her!

Ekspertråd i bæredygtige facility løsninger af Ihsan Barut, CEO i BarutREN ApS.

Plastik er vores globale fjende nr. 1.

Hvem kan glemme de sørgelige scener i fjernsynet, der viser sæler, skildpadder og havfugle, der er viklet ind i dødbringende mængder plastaffald? Optagelserne fra BBC’s Blue Planet serie skabte stor offentlig debat både lokalt og på verdensplan, og regeringer verden over påtog sig ansvar for at rydde op i vores oceaner.

Opgaven er enorm. Det er svært at identificere præcis, hvor meget plast, der er i oceanerne, da plast med tiden nedbrydes til mikropartikler, der synker til bunden. Forskerer vurderer dog, at der i øjeblikket florerer ca. 150 millioner tons plast i havet, og derudover anslår de, at der kommer 8 millioner tons plast til yderligere hvert år.

Jeg har kæmpet med denne problemstilling i mange år. Jeg har forsøgt at overbevise danske virksomheder om, at der skal gøres en aktiv indsats for at mindske plastikforbruget, men desværre støder jeg mange gange hovedet mod muren, da flere virksomheder oplever, at det er svært og uoverskueligt at implementere bæredygtige løsninger i det daglige. Det jeg oftest hører er: ”Hvad vil medarbejderne tænke?”, ”Hvad er udgifterne ved at ændre de løsninger, vi allerede har?”, ”Jeg har ikke tid”, ”Det fungerer fint, som det er nu”, og sådan kunne jeg blive ved. Men faktisk er ikke det ikke særlig svært at gøre en stor forskel uden bruge flere ressourcer.

her er mine 5 konkrete tips til dig, som du kan implementere lige nu og her:

1

Afskaf alle skraldespande ved de enkelte kontorpladser og lav en mobil skraldestation i stedet for, som er fælles for alle. Hav f.eks. 4 skraldespande ved siden af hinanden til forskelligt affald (f.eks. organisk, papir, plastic, glas). Det betyder f.eks. for en virksomhed med 400 medarbejdere, at forbruget af plasticposer reduceres fra 400 til 4 eller 8 alt efter hvor mange mobile skraldestationer, der installeres. Det svarer til, at virksomheden skåner miljøet for 4.740 plasticposer om året. Derudover reducerer virksomheden omkostningen til plastikposer, og rengøringspersonalet får frigivet tid til andre fokusområder, da der nu kun skal tømmes 4-8 plasticposer frem for 400.

2

Gennemgå din virksomhed fra ende til anden. Du vil blive overrasket over forbruget af unødigt plastik, som nemt kan erstattes af mere bæredygtige løsninger, der ikke nødvendigvis er dyrere. Tjek desuden med din marketingsafdeling, om der udleveres materialer af plastic i forbindelse med konferencer, give-aways eller events. Mange merchandise selskaber tilbyder idag bæredygtige alternativer til de klassiske plastik artikler, som desuden har en længere levetid hos målgruppen. Smid dog ikke plastik artikler ud, hvis I overvejer det. Giv det i stedet til virksomheder, der genanvender plastik.

3

Tag en snak med jeres kok eller cateringselskab, om hvordan plastikforbruget kan formindskes. Det kan nemt gøres ved at ændre på måden hvorpå maden leveres eller ved at skifte al plastik, folie og sølvpapir ud med bæredygtige alternativer.

4

Sorter dit affald. Jo bedre du sorterer desto mindre forurener du kloden – så simpelt er det. Husk i den forbindelse på, at du for refunderet dit pap og papir. Du kan med fordel involvere din affaldshåndteringsleverandør i processen og lade dem arbejde for dig. Green Network har lavet en kampagnevideo, som er værd se på. Tjek den ud her: greennetwork.dk/ny-kampagne-skal-saette-fokus-paa-affaldssortering/

5

Afskaf alle plastikkopper til te og vand. Invester i stedet for i drikkeglas eller kopper, der har en længere holdbarhed. Alternativt kan du bede dine medarbejer om selv at medbringe en kop eller en flaske, eller du kan investere i bæredygtige flasker. Se det som en medarbejderinddragelsesmulighed og spørg dine medarbejdere til råds om, hvordan de vil være med til at mindske plastikforbruget. Det er kun godt for en virksomhed, at de tager bæredygtigt ansvar, som medarbejderne kan være stolte af. Gå eventuelt i dialog med hjælpeorganisationer, der arbejder med vandprojekter. Vi har fundet non-profit hjælpe organisationen WeCare360, som er arbejder med at skaffe adgang til rent drikke vand til verdens nødlidende. 100 % af donationerne går til direkte til nye vandprojekter i tredje verdens land.

Jeg håber, at du finder mine tips nyttige, og at du er blevet motiveret til at gøre en forskel. Hvis ikke, og du stadig synes, at det er lidt uoverskueligt, så har vi en meget nem løsning til dig – vores gratis miljøtjek!

Pletfrie hilsner fra

team barutren

Se videoen

Rent drikkevand til alle

Rengøring

Med omtanke..

CSR er en central, forankret del af vores DNA, hvilket kommer til udtryk i de fem FN verdensmål, vi lever op til.

Prøv vores prisberegner og modtag et prisestimat